Doutníková pestrost krycích listů

Posted by cigarmagcz | Posted in Doutníky | Posted on 24-07-2013

doutnikova-pestrost-krycich-listu-1Doutníkový svět je úžasným světem plným dobrodružství, barev a chutí. Abychom se my, Evropani vyznali v kultuře doutníků, je třeba nejen správně nasát místní uvolněnou atmosféru Latinské Ameriky, ale i mít dostatek informací pro svou vlastní orientaci.
U doutníků to funguje velmi podobně jako u vína, každá země má svá určitá specifika a samozřejmě propaguje své vlastní výrobky a svůj vlastní tabák. Doutníky jsou často součástí místní kultury a je to místní tmavě hnědý poklad, ze kterého žijí místní farmáři a také celé generace neřkuli celé společenství. Doutníky jsou tedy velmi ceněným zbožím, na které jsou místní lidé náležitě pyšní. Každá země má svoje druhy tabáků, i když mnoho výrobců také podléhá tlaku doutníkového trhu. Tlak trhu je velmi dobře vidět na situaci kubánských doutníků v Evropě a v Americe. Zatímco Evropa je zahlcena co do chuti silnějšími kubánskými doutníky, Amerika prahne po pravých kubánských doutnících plné chuti. Proto ostatní výrobci z jiných zemí vyrábí například pro Evropu jemnější doutníky a pro Ameriku zase plnější a silnější doutníky, to se týká především Dominikánské republiky.
Podívejme se ale podrobněji na jednotlivé barvy doutníků. Barva doutníku je barva krycího listu, který výrazně ovlivňuje chuť doutníku. Odborníci se shodují, že až z 25%. Proto je krycí list nejdůležitější částí doutníku. Jednak je to první informace o doutníku, která ke kuřákovi doutníku podprahově přijde jako první, ale také často vypovídá o kondici samotného doutníku.
Krycí list musí být dokonalý, protože jinak doutník nikdo nekoupí. Také krycímu listu je věnována absolutní péče. Krycí list má také jiné zpracování, než tabákové listy, které se používají v náplni a jako vázací list.
Většinou se krycí listy suší ve stínu, kdy na polích se suší pomocí řízeného stínu po dobu 50 dní. Odborně se mluví o „shade grown „ listech. Tedy listech pěstovaných ve stínu. Poté listy putují na fermentaci. Ve speciálních manufakturách producentů tabáku listy zrají na kupách podle druhu po dobu 30 dní, různě se přesouvají, vlhčí a třídí. Většinou v těchto manufakturách pracují ženy, které listy třídí, odřapíkovávají a dále přeskládávají. V každé kupce tabákových listů se měří teplota uvnitř hromady a listy se podle toho různě posouvají. Tady se škrob v listech se mění na cukr a listy získávají svou medově hnědou barvu. Po selekci a zrání se listy zabalí do takzvaných tercinos a jsou uskladněny na minimálně půl roku. Teprve poté jsou připraveny na samotnou výrobu.
Každý druh tabákového listu má svá specifika a svou určitou barvu, která se může tónově lišit. Přesto však existuje sedm základních barevných odstínů.
Claro Claro. Tento krycí list se někdy také nazývá Double Claro. U tohoto krycího listu převažuje zelená barva, která je dána fi­xovaným chlorofylem. Dává jemnou sladší chuť. Dříve byl velmi populární v USA. Proto jsou krabice někdy označeny zkratkou AMS (American Market Selection).
Claro je jemná žlutohnědá barva, která se nejvíce používá u jemnějších a lehčích doutníků. Nejlepším reprezentantem této barvy je krycí list typu Connecticut. Krycí list této barvy je sušen ve stínu speciálních stanů a je velmi ceněn pro svou neutrální a kvalitní chuť. Existují však rozdíly, kde se Connecticut pěstuje. Zda se pěstuje v USA nebo v Ekvádoru a odkud pochází semena tabákové rostliny. To vše může mít dopad na výslednou chuť tabáku.
Colorado Claro je přírodní středně hnědá barva, někdy zvaná „natural“. Jeden z nejpoužívaněj­ších listů. Je dosti často sušen na slunci.
Colorado je červeně hnědá barva krycího listu. Listy mají bohaté aroma. Obvykle je sušen ve stínu. Krabice někdy bývají označeny písmeny EMS (English Market Selection).

doutnikova-pestrost-krycich-listu-2
Colorado Maduro jsou tmavě hnědé listy dávají velmi aromatickou chuť. Výraznou chuť dodávají hlavně honduraským doutníkům.
Maduro patří mezi kávově hnědou barvu, která dává krycímu listu výraznou a bohatou chuť, především honduraským nebo mexickým doutníkům. Doutníky typu Maduro prošly při výrobě delší dobou zrání. Čím déle tabák zraje, tím je co do chuti jemnější. Tyto doutníky jsou pak také ve vyšší cenové hladině. Je to podobné jako u archivního vína. Krabice bývají označeny Maduro či SMS (Spanish Market Selection).
Oscuro je velmi tmavý až černě hnědý tabákový krycí list, který má jemnou a plnou chuť. Někdy se nazývá také negro. Protože zraje nejdéle, má velmi výraznou chuť a je to určitá specialita. Většinou se doutníky barvy oscuro prodávají pod názvem maduro.
Krycí list udává barvu doutníku a celého druhu. Také u dobré značky doutníků jsou krycí listy stejného tónu a nemělo by se stát, že některý z listů vypadá jinak.
Samozřejmě různé tabákové rostliny různých druhů mají ještě podrobnější specifika, ale na to zde není prostor. Také tabákové listy z různých částí té samé rostliny mají různou sílu a barvu a to dále ovlivňuje chuť nejen doutníku, ale i obsahu nikotinu v doutníku.
Zkrátka svět doutníku je stejně pestrý jako svět kávy či karibských rumů.

Text: Michaela Koláčková
Foto: Rostislav Čuřík

Prostor pro Váš komentář

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.