Třešinka na dortu – doutníkové edice

Posted by cigarmagcz | Posted in Doutníky | Posted on 22-06-2012

Výslednou chuť doutníku ovlivňuje několik faktorů, zejména jaký tabák se použil na výrobu, jaký typ doutníku byl zkonstruován a jaká byla doba jeho zrání. Pokud jste tedy již zkušení kuřáci a víte, co máte rádi, pak je ideální vybrat si ten nejlepší doutník ve své kategorii. Někdy i vynikající doutník nemusí být zrovna ten nejdražší.

Než vejdeme do prodejny, měli bychom se rozhodnout, při jaké příležitosti a kdy budeme doutník kouřit. Pro kouření přes den si raději koupíme krátké doutníčky, které kouříme 10–15 minut. Pokud si chceme doutník vychutnat a budeme mít dostatek času, zvolíme kvalitní doutník s dlouhou náplní, který můžeme vychutnávat i 50 minut, záleží vždy na velikosti doutníku. „Premium“ doutníky, které jsou nejoblíbenějším typem všech milovníků doutníků, mohou být vyrobeny ručně nebo částečně strojově. Většina takzvaných „premium“ doutníků se produkuje ručně a to buď v Dominikánské republice, Hondurasu či na Kubě. Vyšší kvalita, než je „premium“ doutník je „super premium“. Tyto doutníky jsou vyrobeny ze speciálního výběru tabákových listů, které jsou použity především na náplně a vázací list. Mohou také zahrnovat speciální tvar, který běžně výrobce nedělá. Takové doutníky najdeme u značek Davidoff, Punch Grand Cru, Santa Damiana a další. Relativně novou kategorií je „výroční“ doutník (angl.- vintage cigar), kdy mluvíme také o „super premium“ doutníku. Jedná se o doutník, který obsahuje tabáky z jednoroční sklizně. Vždy se jedná o mimořádně příznivý rok, kdy byly vypěstovány ty nejlepší tabákové listy. Je tomu podobně jako u archivního vína. Tyto super premium doutníky můžeme najít u značky Alfred Dunhill Aged Cigars, Romeo y Julieta Vintage, Don Diego Aniversario a další. „Výroční“ doutníky jsou vždy označeny na krabici rokem sklizně a mají většinou mírně odlišné obaly i prstýnky, než u běžně dodávaných druhů. Patří samozřejmě mezi ty nejdražší doutníky, které můžete sehnat. Prodávají se v limitovaných edicích, třeba i jednou za několik let a je to taková „třešinka“ na svátečním dortu u ručně dělaných doutníků. Novinkou jsou v tomto případě doutníky Peterson Gran Reserva, vyrobené v Hondurasu, náplň tabáků je z Hondurasu a Nikaragui a jemně sladký a kořeněný krycí list je kamerunský. Tyto doutníky mají plnou a vyváženou chuť a byly vyhodnoceny v americkém časopise Cigar Aficionado jako vynikající doutníky. Dvě velikosti těchto doutníků – Robusto a Belicoso dostaly neuvěřitelných 91 bodů.

Další speciální edicí na našem trhu jsou doutníky Stanislaw Cigars Reserve, které jsou ručně vyrobené v Dominikánské republice a jsou k dostání ve dvou velikostech. Krycí list je tvořen nádherným tmavě olejovým brazilským listem typu maduro. Náplň a vázací list mají kombinaci jemného Olor Dominicano a silnějšího tabáku Piloto Cubano. Stanislaw Reserve Perfecto je skvěle vystavěný středně velký doutník, je ručně balený s nádherným olejovým brazilským krycím listem. Dobře hoří a má silný bílý popel. Tento doutník má bohatou, plnou chuť s dlouho trvajícím závěrem. Každý doutník je individuálně zabalen do celofánu. Druhou velikostí je doutník Stanislaw Reserve Pyramid, který má vynikající stavbu typu Pyramidy. Doutník začíná sladším tabákovým aroma, poté se rozvine jeho plná chuť s nádechem koření. Dobře hoří a má silný popel. Doutníky jsou baleny po pěti kusech v atraktivní dřevěné krabičce.

Jak už bylo popsáno výše, také tvar doutníku má velký vliv na celkovou chuť. Proto si kupte takový doutník, který vám bude chutnat. Obecně platí, že čím je doutník silnější, tím má jemnější chuť a čím je delší, tím chladnější bude mít kouř. Pro opravdové požitkáře je tloušťka doutníku tím hlavním měřítkem. Pokud chcete poznat jak velký může mít vliv tvar doutníku na jeho konečnou chuť, můžete si vyzkoušet malý experiment. Kupte si například dominikánský doutník Stanislaw Cigars tvar „Corona“ a tvar „Torpedo“. Nejprve si zapalte Coronu, vychutnávejte chuť a snažte se si ji zapamatovat. Potom si dejte menší časovou pauzu a šálek dobrého čaje. Až vám odplyne z jazyku chuť doutníku, zapalte si Torpedo. Budete překvapeni, jak moc se mění intenzita chutě s tvarem doutníku, přestože se jedná o stejný tabák. Pro začátečníky bude vhodnější robustnější a kratší doutník. Ideální je například tvar „Robusto“, přibližně 13 cm dlouhý a 2 cm široký. Tenké doutníčky mají obvykle intenzivnější a silnější chuť, někdy až štiplavou. Určitě je dobré sáhnout po ručně dělaném, vlhkém doutníku. Chuťový požitek je o třídu lepší než u strojově vyrobeného, tzv. suchého doutníku.

Méně zkušený kuřák by měl sáhnout po doutníku s jemnějším tabákem. To znamená vybrat si doutník se světlým krycím listem. U vlhkých doutníků se většinou používá světlý tabákový list odstínu „Connecticut“. Měli bychom mít na paměti, že krycí list ovlivňuje až z dvaceti pěti procent celkovou chuť doutníku. U suchých doutníků vyráběných v Evropě, převládá krycí list ze Sumatry nebo z Brazílie. Doutníky obalené krycím listem ze Sumatry budou světlejší a jemnější než doutníky s tmavým krycím listem brazilským. V evropských státech dávají přednost „Sumatře“, jinde je poměr „Sumatra“ versus „Brazílie“ vyrovnán.

Méně zkušený kuřák by měl volit tvar Robusto či tvar Corona, doutník vyrobený nejlépe v Dominikánské republice, ale se světlým krycím listem. Pro „aficionados“ jsou tu pak speciální řady doutníků, které jistě zpestří chuť určité zaběhnuté značky.

Text: Michaela Koláčková
Foto: Rostislav Čuřík

Prostor pro Váš komentář

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.