Doutníky Royal Jamaica

Posted by cigarmagcz | Posted in Doutníky | Posted on 22-06-2012

Royal Jamaica, tedy Královská Jamajka, patří mezi ty doutníkové značky, které mají bohatou historii. Kdysi věhlasná značka vynikajících doutníků, která v současnosti přežila všelijaké životní kotrmelce. Značka a recept doutníků přežil. A díky této značce se můžeme podívat malinko i do historie výroby doutníků na samotné Jamajce.
V současnosti je Jamajka samostatná ostrovní země. Od roku 1494, kdy se na ostrově objevil Kolumbus, vládli ostrovu Španělé. Jejich vládu ukončili v polovině 17. století Britové, kteří Jamajku vojensky ovládli a ostrov se tak na více jak tři sta let stal britskou kolonií. Ovšem už koncem 19. století se na Jamajku uchýlilo mnoho výrobců doutníků prchajících z Kuby před útlakem španělské koloniální vlády. A také proto, že britská kolonie dodávala přednostně doutníky do samotné Anglie a do dalších anglických kolonií, a proto vidina velkých možností přilákala mnoho tehdejších kubánských výrobců doutníků. Zejména v Kingstonu vznikly továrny na výrobu doutníků, které dodnes produkují několik značek vysoce kvalitních ručně balených doutníků. Mohlo by se na první pohled zdát, že Jamajka má vynikající podmínky na pěstování a výrobu tabáku, stejně jako Kuba, která je od Jamajky pouhých 90 mil severněji. Ale není tomu tak. Na Kubě je doutník součástí místní kultury zatímco na Jamajce tomu tak není. Jamajku také silně postihují přírodní katastrofy, jako naposledy roku 1988 hurikán Gibert, který prakticky na několik let zlikvidoval tamní tabákový a doutníkový průmysl. Přesto dala Jamajka světu kvalitní doutníky, z nichž světově nejznámější je asi Macanudo a hned v závěsu Royal Jamaica a Cifuentes. Nutno dodat, že doutníky prakticky na Jamajku přinesli Kubánci a právě oni stáli u zrodu kvalitních tabákových listů, které se pěstují na Jamajce dodnes.

Doutníky Roayal Jamaica vznikly roku 1935 a u jejich zrodu stál anglický nadšenec James Frederick Gore. Za druhé světové války bylo prakticky nemožné dostat kubánské doutníky v Anglii, a právě toho využila Jamajka. Právě britské kolonie dodávali Británii tolik žádané doutníky, když nebylo možné sehnat kvalitní kubánské doutníky.  Proto také rodina Goreů dodávala své jamajské doutníky britským pozemním vojskům během II.světové války. Zásobování kubánskými doutníky do Anglie vázlo zejména v letech 1940 – 1953. V té době to byla právě Jamajka, která plně uspokojovala zájem o ručně dělané doutníky v Anglii a v anglických koloniích. Rodina Gore nejen doutníky na Jamajce přímo vyráběla, ale vlastnila i rozsáhlé plantáže, na kterých sama pěstovala tabákové listy. Tato značka byla originální tím, že se vše vyrábělo na Jamajce. Původně totiž tabákové listy z Jamajky nebyly dostatečně prestižní na výrobu kvalitních doutníků, proto si Britové povolali odborníky z Kuby, kteří ze svých vlastních semen vypěstovali kvalitní tabákové listy na Jamajce. Doutníky Royal Jamaica jsou také zajímavé tím, že obsahují jamajský tabák, který se nazývá „bethune“. Jedná se o speciálně upravený tabákový list, který je speciálně „naimpregnován“ a který má originální a jedinečnou chuť.
Značka Royal Jamaica dobývala doutníkový svět, když roku 1988 přišla pohroma pro celou Jamajku. Hurikán Gilbert. Ten zasáhl Jamaiku tak silně, že prakticky zničil veškerý doutníkový průmysl. Zhruba 1000 akrů kvalitního tabáku plus také budovy. Tímto hurikánem se doutníkový průmysl na Jamajce vrátil o deset let zpátky. Rodina Goreů přišla díky hurikánu Gilbertovi o celou továrnu a značku Royal Jamaica částečně prodali dnešnímu koncernu Altadis, která tuto značku vyrábí v současnosti v Dominikánské republice ve své továrně v La Romaně. Útěchou rodiny Goreů je, že v současnosti stále dodávají jamajské tabákové listy pro tuto značku.  Dokonce i vnuk Jamese Goreho, který se také věnuje sklizni a prodeji tabákových listů, si myslí, že hurikán Gibert byl největší přírodní katastrofou od zemětřesení z roku 1907, které srovnalo město Kingston se zemí.
V doutníkovém průmyslu byly ztráty po hurikánu Gibert velmi citelné. Royal Jamaica se přesunula do Dominikánské republiky a nejznámější ostrovní značka doutníků Macanudo se přestala vyrábět z jamajského tabáku.
Dnes se snaží Jamajka dohnat dřívější doutníkovou reputaci. Minulý rok bylo exportováno do USA 23 miliónů kusů premium doutníků, což dělá z Jamajky čtvrtého největšího exportujícího výrobce těchto doutníků do USA po Dominikánské republice, Hondurasu a Nikaragui. Největší zásluhu na tomto stavu mají značky Cifuentes, továrnu vlastní General Cigar Co. A potom také znovuzrození značky Royal Jamaica, která je ve spoluvlastnictví rodiny Goreů a Altadisu.

Doutníky Royal Jamaica mají příznačnou hladkou, dřevitou chuť. Tyto doutníky se totiž z větší části skládají z jemného jamajského tabáku, který tvoří většinu náplně. Dalším faktorem na jedinečné chuti těchto doutníků je tabák místně zvaný bethune. Jedná se o tabákové listy, které jsou vlhčeny speciální směsí rumu, vína, octa a jamajskými bylinami, po té, co tabákové listy zrají. Touto tekutinou se tabákové listy stříkají proto, aby listy nenapadla plíseň během vlhkého období na Jamajce a díky tomu mají tyto listy svou specifickou a unikátní chuť. Čím přesně tabák ošetřují je jakési rodinné tajemství. Takto upravené listy používali už v počátcích výroby u rodiny Goreů.
Na našem trhu můžete objevit kouzlo doutníků Royal Jamaica pouze ve dvou velikostech, třebaže se jich vyrábí více. Můžete tedy ochutnat základní velikost coronu a robusto. V USA si můžete ještě navíc koupit například tvar belicoso, churchill, toro či Park lane.
Doutníky Royal Jamaica jsou tvořeny krycím listem z Indonésie, vázacím listem z Kamerunu nebo z Mexika a náplní, která je vyrobena z tabáků z Dominikánské republiky, Indonésie a Jamajky. Jak už bylo řečeno výše, většinu náplně tvoří jemné tabákové listy z Jamajky a dále tabákové listy bethune, které jsou při zrání speciálně upravovány roztokem z vody, rumu, vína, octa a bylin. Doutníky mají podtitul  Oro Rojo, což ve španělštině znamená červené zlato.
Pokud bychom chtěli srovnat doutníky Royal Jamaica podle velikosti a typu doutníku, tak můžeme říci, že tvar corona jsou výborné, skvěle stavěné doutníky se zajímavou paletou chutí. Jemné až středně silné doutníky s příchutí cedru a lehkého kořeněného aroma. Doutníky skvěle hoří po celou dobu kouření a mají nádherný bílo-šedý popel. Robusto je o malinko jemnější v porovnání s coronou, možná, že v coroně naleznete více dřevitou chuť než v robustu. Zajímavá chuť těchto doutníků určitě stojí za ochutnání.
Můžete vyzkoušet i v kombinaci s kvalitním karibským rumem. Pak bude stačit jen zavřít oči a ocitnout se někde na pobřeží Karibiku.

Text: Michaela Koláčková
Foto: Rostislav Čuřík

Prostor pro Váš komentář

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.