Doutníky ovlivněné Mayskou civilizací

Posted by cigarmagcz | Posted in Výrobci a značky | Posted on 27-06-2012

Honduras patří mezi země,kde se v poslední době daří doutníkovému průmyslu. Skvělá úrodná půda, dobré klimatické podmínky, kladný vztah společnosti k tabáku a k doutníkům především, dělá z Hodurasu další oblíbenou doutníkovou destinaci, která určitě stojí za návštěvu. Honduras patří mezi druhé největší výrobce premium neboli ručně dělaných doutníků hned za Dominikánskou republikou. Řada dnes úspěšných doutníkových značek má své kořeny také v kubánské tradiční výrobě,neboť řada kubánských doutníkářů, kteří odešli z Kuby, se usídlili právě v Hondurasu. Sebou si přinesli nejen znalosti o výrobě tabáku, ale především semena, která se stala základem kvalitního a silného tabáku, který směle konkuruje tomu kubánskému. To je i případ doutníkové továrny Flor de Copán, která v současnosti patří do nadnárodního monopolu Imperial Tobacco, dříve patřící jinému monopolu – Altadis U.S.A. Všechno plyne a různě se vyvíjí a je zajímavé sledovat samotnou historii doutníkového průmyslu v Hondurasu. A my se můžeme podívat podrobněji na historii dnešních věhlasných doutníků Flor de Copán.
Santa Rosa de Copan je městečko vystavěné v koloniálním stylu, kde najdeme i nejstarší doutníkovou manufakturu v Americe. Město je plné zkušených baličů doutníků, kteří se tabákovému řemeslu naučili od svých předků. Již roku 1765 zde španělská královská rodina vlastnila tabákovou manufakturu. Oblast Copán je také známá Mayskými pyramidami, které se nachází v centru Apocolypto. Kdysi odtud Mayové ovládali téměř celou střední Ameriku. A právě vyobrazení tabákových smotků na reliéfních ornamentech Mayů jsou jasným důkazem, že kouření tabákových doutníků bylo součástí místní kultury stará celá staletí před příchodem Kolumba a dalších objevitelů a dobrodruhů.  Tabák i celá tabáková rostlina byla posvátná a kouření bylo nejprve dovoleno kněžím a šamanům a teprve později se rozšířilo mezi ostatní obyvatelstvo. Mayové, stejně jako mnoho jiných původních obyvatel Ameriky věřili v očistné, léčivé a duchovní účinky tabákového kouře.
Ale vraťme se zpět do továrny v Santa Rose, která nese název Fabrica de Tabacos La Flor de Copán. Zde se v současnosti vyrábí například doutníky Romeo y Julieta, TTT Trinidad, H.Upman, ale především i dlouholetá vlastní značka Flor de Copan. V celém komplexu továrny vyrobí na 50 tisíc doutníků denně,na jejichž výrobě se podílí na 900 lidí.  Továrnu vede Juan Manuel Bueso, který má na starosti nejen samotnou výrobu, ale i tabákové plantáže v sousedním městě San Pedro Yarguera, na kterých pěstují tabákové listy pro vlastní potřebu továrny. Tabák pěstovaný v této oblasti má skvělou kvalitu, díky vhodným půdním a klimatickým podmínkám. Juan Bueso také vzpomíná, jak jeho strýček Jorge, poprvé dovezl kubánská tabáková semena do této oblasti v 60. letech 20. století, kdy byla založena továrna Tabacos Hondureňos. Ta se později stala továrnou Flor de Copán. Po několika akvizicích se továrna stala základnou firmy Altadis v Hondurasu. Samotné doutníky jako značka Flor de Copan byly poprvé uvedeny na trh roku 1999 na veletrhu v Las Vegas, s cílem zaujmout sofistikovanější kuřáky doutníků. Jde o kombinaci ekvádorského tabáku typu Connecticut, ze kterého je zhotoven krycí list. Náplň obsahuje honduraské a nikaragujské tabákové listy dodávající tomuto chuťově plnému doutníku špetku čokolády a koření. Vázací list je zhotoven z honduraského listu Cubanito vypěstovaného z kubánských semen. Výsledkem je plný doutník robustní chutě. Doutníky Flor de Copan jsou oblíbené právě pro svou charakteristickou plnou chuť a svou konstrukcí jsou postaveny pro ty milovníky doutníků, kteří často holdují doutníkům kubánského typu.

Svým vzhledem a typickou chutí je mají v oblibě nejen v Americe, ale i v Evropě, zejména pak v Německu. Na našem trhu najdeme všechny dostupné tvary, od největších velikostí, jako je monarchs, tak i menší velikosti jako je robusto, corona. Oblíbeným tvarem je také short robusto nebo gorditas. V prodeji najdeme luxusnější balení po třech různých tvarech nebo před Vánocemi lze zakoupit balení doutníků přímo zabalené do humidoru s Mayskými motivy. Etikety na krabicích i krabičkách mají ve znaku právě motiv Mayského náčelníka, kouřícího doutníkový smotek. Nechte se inspirovat starou Mayskou kulturou i ve výběru doutníku. Právě chuťově plnější doutníky Flor de Copan jsou předstupem k silnějším doutníkům kubánským. Více informací najdete na stránkách českého distributora těchto doutníků, a to na www.mostex.cz. Chuťově plné doutníky Flor de Copan vás určitě nezklamou.
Text: Michaela Koláčková
Foto: Rostislav Čuřík

Prostor pro Váš komentář

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.