Doutníkové příslušenství Xikar

Posted by cigarmagcz | Posted in Příslušenství k doutníkům | Posted on 21-06-2012

Xikar – doutníkové příslušenství

Pokud patříte mezi doutníkové nadšence a doutník je vaše hobby nebo s doutníkem začínáte, tak určitě dříve či později narazíte na doutníkové příslušenství se jménem Xikar. Tato americká firma v této oblasti patří mezi lídry trhu a to nejen v Americe, ale dnes už i po celém světě. Zkrátka udává tón celé branži u doutníkového příslušenství.

Jméno firmy Xikar je odvozeno od slova „Sikar“. Což byl původně mayský výraz pro doutník.

Dnešní firma Xikar sídlí v Kansas City a byla založena teprve nedávno. V roce 1995 chtěl  Kurt Van Keppel koupit opravdu kvalitní doutníkový ořezávač, ale v tehdejší nabídce byly k mání pouze drahé a luxusní ořezávače. Proto se sešel s designérem Scottem Almsbergerem, aby vymysleli perfektní ergonomický ořezávač, který bude skvěle fungovat a bude mít kvalitní design. Výsledkem jejich snažení byl Xi cutter – ořezávač, který byl poprvé nabízen roku 1997. Scott a Kurt své první ořezávače (asi 200 kusů) vyráběli v garáži, které pak prodávali svým známým a místním trafikantům. Průlomem byl však rok 1998, kdy na tabákovém veletrhu RTDA v Nashvillu nabízeli pouze tři verze Xi ořezávače, který se stal hitem. Xikar ořezávač totiž není jen tak obyčejný ořezávač, ale naprosto dokonalá designován hračka se skvělou funkčností. Jedná se totiž o dvoubřitý ořezávač, který doutník ořízne pomocí tahu v dlani. Tento ořezávač tudíž ocení všichni začínající kuřáci doutníků a také ti, kteří si nejsou tolik jisti při ořezu doutníku. Tímto ořezávačem totiž spolehlivě a perfektně oříznete kdejaký doutník. Ořezávač má patent, kterým po zmáčknutí otevřete břity. Tento ořezávač se nemusí ostřit, protože při každém otevření se nože automaticky ostří. To znamená, že pokud si s tímto ořezávačem jen tak cvakáte, otvíráte a zavíráte, prakticky ostříte žiletky. Ořezávač Xi je současně plochý, to je proto, že na otevřený ořezávač můžete odložit svůj zapálený doutník. Zkrátka ideální designová a plně funkční hračka právě pro milovníky doutníků. Firma Xikar dává na tyto své ořezávače doživotní záruku (20 – 30 let) na funkčnost. Proto v případě, že budete mít ořezávač, který je funkčně vadný, automaticky dostanete nový. Takže zatímco v Nashvillu prodávali roku 1998 pouze 3 Xi ořezávače, dnes firma Xikar po 12 letech nabízí velké množství doutníkových doplňků ve třiceti stránkovém katalogu. Nejen samotné ořezávače, ale také zapalovače a speciální zvlhčovací systémy. Podívejme se podrobněji na jednotlivé druhy.

Ořezávače Xikar
Základem nabídky ořezávačů je Xi ořezávač, který se dnes vyrábí v mnoha provedeních. Můžete mít plastový, kovový, stříbrný či titánový, v kombinaci se dřevem či s motivem tabákových listů. Jak je komu libo. Dalším unikátním ořezávačem je ZX Ultra slim. Jedná se o sérii extrémně tenkých ořezávačů, které však ořežou doutník do velkosti prstýnku 64. Tento ořezávač si můžete dát do peněženky namísto kreditky. Další zajímavostí jsou univerzální doutníkové nůžky. Ty jsou totiž multifunkční, tak jako švýcarské nože. Nejenže jsou skládací, ale ještě navíc na nich najdete otvírák na lahve, držák na klíče, otvírák na doutníkové krabice, nožík na regulování doutníkového zapalovače. Posledním zvláštním ořezávačem je ořezávač  s názvem Pull Out Punch, který doutník ořízne tak, že do něj udělá tak zvané „býčí oko“.

Zapalovače Xikar
Zapalovače jsou u Xikarů rozděleny do několika kategorií, které se liší především v počtu plamenů. Nutno podotknout, že se zapalovače vyrábí ve stejné továrně jako se vyrábí zapalovače firmy Dupont. Oblíbeným zapalovačem je Trezo, který má tři plameny v jedné rovině. Dále Elipse u kterého jsou také tři plameny, ovšem do trojúhelníku. Zajímavým zapalovačem je pak EX zapalovač, který jehož plamen je odolný proti větru. Tento zapalovač oceníte například na golfu nebo na lodi, zkrátka všude tam, kde je venkovní vítr. Nesmí to být ovšem hurikán. Milovníci dýmek zase ocení zapalovač s bočním plamenem například Ressource, který má v sobě navíc nožík, dusátko a „fajkošťour“. Oblíbeným dýmkovým zapalovačem je také zapalovač, který vypadá jako luxusní propiska a který se prodává pod jménem Scribe Pipe Lighter.

Zvlhčovací systémy
Xikar nabízí unikátní zvlhčovací zařízení, které se velmi snadno ovládá a doutníky udržuje v perfektní kondici. Jedná se o zvlhčovací systém na bázi krystalů, do kterých se přidává tekutina propylen glykol. Tento systém již pomalu začíná vytlačovat klasické používání savých houbiček, které se musí neustále kontrolovat. A jak tedy systém funguje? Koupíte si plastovou krabičku ve které se nachází bezbarvé krystaly. Nemají žádný zápach. Na krabičce jsou modře vyznačeny 2 linky. Do krabičky s krystaly nalijeme propylen glykol po horní modrou linku a o víc se již nemusíme starat. Krabičku strčíme do humidoru s doutníky a pouze čas od času zkontrolujeme vlhkost. Po několika měsících se krystaly vysuší a klesnou na hranici spodní linky. Opět tedy přidáme propylen glykol a máme na několik měsíců vystaráno. Jediné co tedy dokupujeme je propylen glykol. Krystaly stále používáme.

Ke zvlhčovacímu zařízení patří také digitální vlhkoměry. Je vždy důležité tyto vlhkoměry zkalibrovat. Firma Xikar doporučuje následující metodu. Nejprve si vezmeme jakékoli plastové víčko a naplníme jej obyčejnou solí. Sůl zavlhčíme, ale nesmí plavat ve vodě. Vezmeme plastový uzavíratelný sáček a vložíme do sáčku víčko s tou zavlhčenou solí. Poté přidáme Xikar vlhkoměr. Zazipujeme sáček a necháme odpočívat 4 hodiny. Poté stlačíme zelené tlačítko na vlhkoměru dokud se nám neobjeví 75. Potom jej můžeme vyndat ze sáčku a máme zkalibrováno.

Doutníková pouzdra a cestovní humidory na doutníky
Toto je poslední  oblast, na kterou se Xikar zaměřuje. Bezpečná přeprava doutníků. Ve své nabídce má rozsáhlou škálu cestovních kufrů, které pojmou až 80 doutníků. Nutno dodat, že se jedná o moderní design z plastu, takže nečekejte žádný kožený luxus, ale zato fungují perfektně. Nejdůležitější je v prvé řadě totiž perfektní funkce všech nabízených výrobků.

Mottem firmy Xikar je totiž doutníkové příslušenství Xikar pro život. Tedy funkční výrobek, který vydrží každodenní používaní po několik let, ideálně pak několik desítek let.

Prostor pro Váš komentář

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.