Dominikánské doutníky a jejich varianty chutí

Posted by cigarmagcz | Posted in Doutníky | Posted on 22-06-2012

Dominikánská republika je v současnosti celosvětově předním výrobcem tak zvaných premium doutníků. Má také ideální podmínky pro pěstování tabáku vhodného právě pro ruční výrobu doutníků. Dnes mají dominikánské doutníky ve světě skvělou reputaci. Kvalitní provedení vyžaduje zkušené baliče a neméně zkušené odborníky na tabák a kontrolu kvality. Nebude tudíž na závadu, když se podíváme, jaké chutě se u ručně vyráběných doutníků v Dominikánské republice rozlišují.

Každý jednotlivý doutník ruční výroby v krabici téže značky by měl mít jednotnou chuť, aroma, hoření, strukturu listu a jednotnou barvu, jednotnou gramáž a kalibrovanou velikost. Právě stálá chuť všech doutníků je zárukou kvality. U ručně dělaných doutníků rozlišujeme v zásadě tři hlavní věci. Chuť doutníku, sílu a aroma.

Chuť doutníku
V odborných kruzích se rozlišují následující chutě doutníku. Hořká, pepřová, rostlinná, trávová, ořechová, dřevitá, kokosová. A následuje kyselá, suchá, slaná, sladká, kyselinová, kávová, tučná, medová a karamelová.
Například Don Diego Corona No.3 je jemný doutník, středně stavěný, který má vyvážený kouř a kořeněnou pepřovou chuť.

Síla doutníku
Sílu doutníku při kouření rozlišujeme na lehkou, jemnou, střední, plnou a silnou. Jemné doutníky budou například Don Diego Aniversario Robusto, plnou chuť až silnou budou mít Peterson Gran Reserve.

Aroma doutníku
Aroma doutníku dělíme na zemité, cedrové, květinové, dráždivé, těžké, ostré, čpavkové, jako růže, ostře páchnoucí. Je třeba si uvědomit, že každý tabákový list je jedinečný a ručně ubalený doutník je ručně dělaným unikátem, originálem. Kvalita tabáku se může sklizeň od sklizně velmi výrazně lišit a právě požadovaná kvalita doutníku závisí na vyvážené kombinaci náplně, vázacího a krycího listu. Vždy je třeba provést řadu testů, aby chuť tabáku zůstala zachována. Ten nejlepší tabák jde na speciální doutníkové edice, která každá doutníkové továrna čas od času vyrábí. Tyto doutníkové edice jsou ceněny především gurmány a specialisty nebo i doutníkovými sběrateli. Je to podobné jako u vína.

Balení doutníků
Balení doutníků v Dominikánské republice vychází z místní tradice, i když každý kontinent preferuje jiný styl balení.
Počet doutníků v každé krabici se liší, ale obvyklý je počet dvacet pět, dvacet a deset kusů. Doutníky po dvaceti pěti kusech jsou v krabici baleny ve dvou vrstvách, a jsou známy jako třináct doutníků ve vrchní vrstvě a dvanáct doutníků vespod s jednou výplní. Nicméně svazek dvaceti pěti doutníků může být v jiném balení svázán dohromady stuhou ve vrstvách osm, devět a osm kusů.
Další uspořádání bývá také devět, devět a sedm, kde spodní řada má dvojitou výplň (většinou ji tvoří špalík dřeva). Důležitým faktorem, který pozitivně ovlivňuje chuť a kondici doutníku je španělský cedr. Ten dodává doutníkům vynikající aroma, zůstává spolu s doutníkovým tabákem v místnosti, kde tabák zraje, po určitou dobu, ale ne méně než osm týdnů.
V továrnách jsou místnosti pro dozrávání doutníků obložené cedrem, stejně tak jsou ze španělského cedru i police a krabice doutníků. Doutníky jsou cedrem ovlivňovány i v krabicích, protože každá vrstva doutníku je oddělena dýhou ze španělského cedru.

Doutníky, které nepodléhají tlaku krabičky, mají tendenci k zachování si svého zakulaceného tvaru, a tím mají i lehčí tah. Mnoho doutníků je baleno do krabic natěsno, čímž je na doutníky vyvíjen větší tlak a doutníky jsou tak po stranách zploštělé a nemají typický zakulacený tvar.
Slisované doutníky do hranatého tvaru jsou ty, které se takto speciálně upraví při výrobě.
Je samozřejmostí, že ručně dělaný doutník musí být v dobré kondici. Kontrolu správně zvlhčeného doutníku provedeme lehkým stlačením toho konce doutníku, který se zapaluje. Ten se musí pružně vracet, aniž by bylo slyšet nějaké praskání. Krycí list by měl být bez viditelné vady, nesmí mít žádné roztřepené okraje či prasklinky na povrchu. Doutník musí příjemně „tabákově“ vonět. Krycí list může být na povrchu i lehce mazlavý.
Ručně balený doutník skladujeme při pokojové teplotě kolem 21 stupňů Celsia a při sedmdesáti procentní vlhkosti v dobře zavlhčeném humidoru.
Mějme na paměti, že pouze dobře vyrobený doutník v dobré kondici vám zaručí skvělý kuřácký zážitek.

Text: Michaela Koláčková
Foto: Rostislav Čuřík

Prostor pro Váš komentář

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.