Doutník Stanislaw Special Vintage Red Torpedo

Posted by cigarmagcz | Posted in Recenze doutníků | Posted on 21-10-2012

Doutníky Stanislaw Special Vintage RedVzhled:
Doutníky speciálních serií značky Stanislaw jsou opatřeny dvěma prstýnky, jinak tomu není ani u Torpeda se světlým krycím listem odstínu Colorado Claro. Jedním v klasické části před ramenem a druhým potěšující stažení paty prstýnkem. Prstýnky by na můj vkus mohli být navrženy lépe, stejně tak jejich zvolení k rozměru, oproti jiným zahraničním značkám jsou prstýnky lepeny s menším předělem. Vzhledově však doutník působí pěkně a je to jediná věc, kterou bych mohl vytknout.

Doutníky Stanislaw Special Vintage Red
Konstrukce:
Celková délka doutníku je 164 mm. Doutník je konstrukčně v pořádku bez vad krycího listu, zejména konické rameno, náročné na balení doutníku je zabaleno precizně. Stejně tak pata doutníku je díky stažení prstýnkem zcela v pořádku. Krycí list je hladký a stejně tak bez výrazných nárušeních pouze v jedné části by mohl být lépe na předělu přilepen. Oříznutí je trochu náročnější, určitě použijte dobře nabroušený ořezávač.

Doutníky Stanislaw Special Vintage Red

Tah:
Tah byl zcela bez problému, dým jde z doutníku natahovat lehce, možná až moc, snesl bych naopak trochu větší odpor. Během kouření je konstantní, nezhoršuje se v žádné části doutníku.

Doutníky Stanislaw Special Vintage Red

Kouř:
Dýmu produkuje opravdu hodně, zejména v druhé třetině, první a poslední třetinu bych označil jako lepší průměr.
Hoření:
Hoření je po celou dobu velice dobré, nedá se nic vytknout, pěkně rovnoměrné, stejně tak jako u ostatních doutníků se světlým krycím listem je mezi popelem a neohořelým listem tenká černá linie. Doutník hoří rovnoměrně a tato vlastnost se nezhoršuje ani po odpadnutí popela. Tendence zhasínat nemá.

Doutníky Stanislaw Special Vintage Red

Chuť:
Chuťově doutník spadá mezi dřevnaté a kořeněné tóny. Výraznost střední. Tento faktor je velice individuální, přesto bych si dovolil upozornit na průběžné vyvíjení chuti do sladkých tónů, především můžete zaznamenat mandle a marcipán.
Aroma:
Aromaticky doutník můžeme zařadit mezi čaj a žíně. Zejména obvod doutníku je příznačný právě žíněmi, naopak pata doutníků a plnící listy připomenou aroma čaje a méně výrazného tabáku.

Doutníky Stanislaw Special Vintage Red

Popel:
Schopnost držení popela má doutník dobrou. Pěkná barva, k dokonalosti mu chybí pouze vyšší kompaktnost obvodu a pár milimetrů delšího držení.
Celkové hodnocení:
Dominikánské doutníky Stanislaw jsou za cenu 155kč zcela v pořádku. Pokud bych ho měl porovnat s doutníky ze série Blue Vintage např. robustem, určitě bych zvolil Red Torpedo, ať už konstrukcí tak i chuťově modré robusto překonává. A to i přesto, že dávám přednost doutníkům tmavších krycích listů, kterými vyniká právě modrá řada. Pokud bych vám měl doporučit jiný doutník, bylo by to spíše o preferovaných chutích nebo původu, než konstrukci a objektivních vlastnostech, které doutníku vytknout nemohu.

Doutníky Stanislaw Special Vintage Red

Prostor pro Váš komentář

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.